Gras-zoden.nl

Graszoden leggen

Graszoden leggen betekent dat met een kant-en-klare rol gras wordt gewerkt om snel bijvoorbeeld een gazon te leggen. Daarvoor is eerst het nodige werk gestoken in het kweken van het gras. Daaraan wordt gewerkt door specialistische bedrijven. Wanneer het gras voldoende sterk is, worden de zoden op maat gemaakt en opgerold. De rollen zijn dan te gebruiken als siergras, bijvoorbeeld in de tuin. Het zelf leggen is echter niet zomaar een kwestie van de zoden uitrollen. Het is wel belangrijk dat dit op de juiste wijze wordt aangepakt.

Daarom is het ook van groot belang om alles wat hierbij komt kijken eens goed te belichten. Op die manier is het voor iedereen haalbaar om zelf een gazon te leggen. Zonder dat je daarvoor een expert hoeft te zijn. Je kijkt dan bijvoorbeeld naar de afmetingen, het soort gras en het soort gebruik dat je voor ogen hebt. Ook is het slim om te kijken waar je het best graszoden kan kopen om zeker te zijn van de kwaliteit. Al die punten worden op deze plek besproken zodat je direct een goed beeld hebt van de mogelijkheden. Zo kan je zelf ook het perfecte gazon bij huis gaan aanleggen.

Welk gras gebruik je?

Je kunt verschillende graszoden leggen. Als het echter gaat om siergras voor in de tuin, wordt over het algemeen voor dezelfde optie gekozen. Dit wordt ook wel het speelveldmengsel genoemd. Dit is dus gras wat voor meerdere doelen gebruikt kan worden. Het is een mengsel van verschillende soorten gras die bij elkaar zijn gekweekt om mooie volle zoden te realiseren. Dit maakt het extra sterk. Zo kan er dus bijvoorbeeld gemakkelijker door kinderen op gespeeld worden, zonder dat het gras kapotgaat en er kale plekken zichtbaar worden.

Ook zal dit mengsel minder snel slijten wanneer erover gelopen wordt. De bekende looppaden zoals je die weleens in de openbare ruimte op grasvelden ziet, kunnen met dit mengsel in jouw tuin niet snel voorkomen. Om die reden is het dus slim om voor dit siergras te kiezen wanneer je het in de tuin wilt gaan gebruiken. De specialist weet precies welke grassoorten er nodig zijn in het mengsel en kan op die manier zorgen dat er zoden van goede kwaliteit geleverd kunnen worden. Daar kan je dan mee aan de slag. Ook wanneer je ze laat aanleggen is dit een belangrijke zaak. Let daar dus wel goed op.

Hoeveel heb je nodig?

Graszoden laten aanleggen doe je aan de hand van een planning die je vooraf maakt. Daarom is het dus wel ook slim om eerst even op te meten hoe groot de oppervlakte is. Ga je een gazon aanleggen in de tuin? Dan kan je de plek bijvoorbeeld met paaltjes afzetten en op die manier mooi uitmeten hoeveel gras je nodig hebt. Vervolgens kan je dan zien hoeveel rollen je nodig hebt. Dit is gemakkelijk te berekenen aan de hand van de oppervlakte van de uitgerolde rollen gras. Vaak zijn die 40 centimeter breed en 2,5 meter lang. Dit maakt ze dus 1 vierkante meter.

Dit is dus een goede afmeting om je aan vast te houden wanneer je ze laat aanleggen in je eigen achtertuin. Je hoeft niet meer te kopen dan nodig is, wanneer het eenmaal gelegd is, zal het over het algemeen zo zijn dat je er direct plezier van kan hebben. Meet dus goed uit hoe groot het gazon moet worden. Aan de hand daarvan kan je dan heel snel goede zaken doen. Dit betekent dus ook dat je dan direct klaar bent om de volgende stap te zetten in het aanleggen ervan.

Wat kost de aanleg?

Mogelijk wil je graszoden laten aanleggen, maar lijkt het je interessanter om het zelf te doen vanwege de prijs. Het is dan wel belangrijk om te weten waar deze prijs allemaal uit is opgebouwd. Je kunt het in grote mate namelijk zo duur maken als je zelf wilt. Zo kan het soort mengsel dat je kiest al een verschil maken, zoals je hiervoor al kon lezen.

Ook is de oppervlakte een belangrijke factor. Meer graszoden nodig hebben, betekent ook dat het iets meer zal kosten. Dat geldt niet alleen voor de aanschafprijs, maar natuurlijk ook voor de arbeidskosten. Aan de andere kant is het wel ook zo dat je betaalt voor kwaliteit. Je zal iets meer kwijt zijn dan wanneer je het zelf doet, maar je krijgt dan ook wel een gazon van het allerhoogste niveau. Mits je met een echte specialist werkt natuurlijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat je er veel tijd aan kwijt bent als je het zelf aanpakt.

Misschien zelfs wel veel meer dan wanneer je het gazon laat aanleggen. Reken dit dus ook altijd mee voordat je een definitieve keuze maakt tussen de ene optie of de andere.

Verschillen in gras

Het speelweidemengsel is een algemene naam voor het schaduwgras voor het gazon. Dit betekent niet dat er maar 1 soort mengsel bestaat. Dit kan ook per leverancier verschillen. Sommige aanbieders bieden ook meerdere soorten aan. Dit is belangrijk om wel eerst goed uit te zoeken. Bijvoorbeeld door je er goed over te laten voorlichten. Het verschil in de mengsels heeft vaak ook te maken met de vormen van gebruik van het gras die er zijn.

Wie bijvoorbeeld actief gebruik wil gaan maken van het gras, bijvoorbeeld om te spelen of te sporten, zal andere soorten graszoden kunnen gebruiken dan iemand die het vooral voor de sier laat leggen. Gras dat beter tegen schaduw kan of gras dat sneller herstelt zit dan in meer of mindere mate in een bepaald mengsel.

Dit helpt om precies het soort gazon te krijgen dat je wenst. Dit maakt het ook veel beter mogelijk om er over een veel langere periode goed van te kunnen genieten. Wel kan er natuurlijk een verschil zitten in de prijs van de verschillende soorten graszoden. Ook dit moet je dus wel eventueel erin meerekenen. Al hoeft dat verschil niet heel erg groot te zijn.

Twee weken water sproeien

De eerste twee weken na het graszoden leggen, is het zaak om het siergras goed te verzorgen. Dat doe je bijvoorbeeld door voldoende te sproeien. Bij voorkeur doe je dit dagelijks. Is het erg droog, dan is het zelfs slim om dit tweemaal per dag te doen. Daarmee moet je het gras voldoende kans geven om te groeien en om zicht te hechten aan de grond waarop het gelegd is. Daarmee heb je dus gezorgd dat je tuin nu klaar voor gebruik is. Dat neemt niet weg dat je nog meer kunt doen om te zorgen dat het ook echt van grote kwaliteit zal zijn.

Zo kan je bijvoorbeeld ook met mest aan de slag. Ook dit moet je al in de eerste weken na het aanleggen doen. Bij voorkeur binnen 4 weken na het gazon aanleggen. Daarna doe je dit voortaan 2 tot 5 keer per jaar. Zo houd je het gras sterk en gezond. Dit is uiteindelijk ook waar het je om te doen is. De eerste keer maaien gebeurt ook omstreeks deze periode. Dit is direct ook het bewijs dat je het op een goede manier hebt aangepakt of goed hebt laten aanpakken.

Eventueel oude zoden weghalen

Mogelijk wil je een oud grasveld laten vernieuwen. Bijvoorbeeld wanneer je net bent verhuisd en het gazon van de vorige bewoner niet goed is bijgehouden door de jaren heen. Het kan dan weleens meer werk kosten om het oude gazon te herstellen, dan het aanleggen van nieuw siergras. Wel is het zo dat er veel werk voor verzet moet worden. Het oude gras zal vaak nog stevig in de grond zitten. Daarom wordt aangeraden om gebruik te maken van een graszodensnijmachine. Dit is een hele effectieve manier om snel de oude zoden los te snijden en weg te nemen.

Zo ontstaat er de nodige ruimte om te zorgen voor nieuw gras. Wanneer de huidige zoden vooral uit onkruid en mos bestaan, kan het ook een optie zijn om dit weg te nemen en het overgebleven deel, inclusief het gras, direct om te spitten. Daar kunnen de nieuwe matten dan rechtstreeks op worden geplaatst. Dit is wat het ook een gemakkelijke en snelle optie kan maken. Bovendien is dit vergelijkbaar met de methode die moet worden gebruikt om nieuwe graszoden aan te leggen. Dat wordt hierna verder beschreven. In alle gevallen ga je dan op de volgende manier te werk.